Пътувай с Tialoto.bg и Posoka.com до Несебър

news thumb article-main-img

Знаете ли, че един от най-древните градове в Европа се намира в България? Възникнал като тракийско селище преди близо 3 200 години, днес Несебър привлича хиляди туристи не само с красивите си плажове, но и със своята история. Част от него е обявена за архитектурно-исторически резерват с национално значение, днес той е под закрилата на ЮНЕСКО.

Ако тази година сте избрали да отидете на родното Черноморие, то Несебър е идеално място за семейната ви почивка. Освен на плаж, всеки ден може да разглеждате по една от забележителностите на града и да научите за наследството, оставено ни от римляните на това място. За тях ви разказваме в травъл рубриката ни „Пътувай“ в лайфстайл медията Tialoto.bg. Вижте и нашите предложения какво да не пропускате:

Едно от нещата, които най-лесно ни провалят почивката, е дългият път до плажа. Затова трябва да си намерим хубаво място, което бързо ще ни отведе до шезлонгите и студените коктейли. От Posoka препоръчваме една прекрасна къща, която е само на 5 минути от плажа, а от терасата може да се насладим на прекрасните летни залези - вижте къщата ТУК.

Старото име на Несебър е Месамбрия. Градът възниква като елинска колония, разположена на полуостров, който е с дължина 850 м и широчина от 350 м. Заради запазените на него паметници от различни исторически епохи, Старият град влиза в списъка на паметниците на Световното културно наследство. Само на територията му има общо 23 църкви, като в миналото те са били много повече.

Ето кои забележителности на Несебър си струва да посетите:

1. Старата мелница

Това е едно от най-емблематичните места в града, на което много хора отиват, за да си направят снимка за спомен. Може би не знаете, че въпросната мелница не е била действаща в миналото, а просто е построена като атракция. Всъщност истинската, по чието подобие е построена тази, сега е част от хотел, намиращ се в началото на града.

Вятърната мелница е разположена на моста, който свързва стария и новия град. На него има пейки, където всеки може да седне и да гледа залеза.

2. Крепостта „Месемврия“

Намира се в Стария град, малко след вятърната мелница. Смята се, че най-старите врати, които са запазени до наши дни, са от 5-ти век преди Христа.

След като римляните завладяват града, продължават да надграждат крепостта, която днес е един от символите на Несебър.

3. Археологически музей

Няма как да не влезете в Стария град и да не разгледате тази негова забележителност. Вътре ще научите повече за историята на Несебър, а ако желаете, може да си хванете гид, който да ви разведе по останалите най-големи забележителности, които си струва да посетите.

Не забравяйте, че музеят е част от „100-те национални туристически обекта“ и вътре може да ви поставят печат.

4. Етнографски музей

Друго място, на което да отидете след археологическия музей. До него ще стигнете, вървейки по малките спретнати улички на Несебър. Той е разположен в къща, която е построена преди повече от 150 години. В него ще научите любопитна информация за бита на хората в града.

5. Древните църкви

 

Една от причините Несебър да бъде под закрилата на ЮНЕСКО. Всяка една от тях датира от различен период, свързан с историята на града. Например „Света Богородица Елеуса“ е издигната още през 5-ти век.

Останалите:

Старата митрополия „Св. София“ – трикорабна базилика от 5-6 век;
– Църквата „Йоан Кръстител“ – архитектурата ѝ е нещо средно между базилика и кръстокуполна църква. Смята се, че датира от 10-11 век;
– Новата митрополия„Св. Стефан“ – със запазени стенописи, средновековни колони, надписи и плочи;
– Църквата „Св. Тодор“ – от нея са запазени само северната и западната страна на храма, построени някъде през 13 век;
– Църквата „Св. Йоан Алитургитос“ – от 13-14 век;
– Църквата „Пантократор“ – добре запазена църква от Средновековието;
– Църквата „Св. Архангели Михаил и Гавраил“ – външните ѝ стени са запазени. По тях има уникални орнаменти, датиращи от 13-14 век;
– Църквата „Св. Параскева“;
– Църквата „Св. Спас“ – в нея може да видите стенописи от 15 век, запазени и до днес.

Отивайки на почивка в Несебър, може да посетите още много приятни места като местния пазар за сувенири, ранновизантийските терми, да се снимате до статуята на рибаря и кея, от който се открива невероятна гледка.