Турция, Бодрум

Описание
Оживен и очарователен курорт на Егейско море, разположен на 2 съседни залива, разделени от крепоста Св. Петър, построена по време на кръстоносните походи от 15в. Хотелските комплекси са разположени в малки и живописни заливи, пръснати на целия полуостров! Покорява гостите си с безгрижен чар и магия, весел нощен живот, много атракции, забавления и допълнителни екскурзии! Полюбувайте се на крайбрежния булевард вечер и опитайте вкусни рибни специалитети в ресторантчетата около морето.Старата част на града с ниски къщи в синьо и бяло, тесните улички с безброй магазинчета за антики и сувенири, носят духа на отминали времена. Ще намерите изобилие от кафенета, ресторанти, барове и нощни клубове, разпръснати по крайбрежната алея и подмамващи Ви да се включите в нестихващия купон.


Визитка на Бодрум

Държава Турция
Град Бодрум

Карта

Туристическа информация

История

Историята на Бодрум, известен още като Хеликарнас, започва през далечния XIII в. пр.н.е. Разкопките откриват 5000 години развитие на този старинен град. Много цивилизации намират своя дом по тези земи. Херодот, известен като бащата на историята (като наука) и роден в този ареал през 484 г. пр.н.е. – казва, че Бодрум е основан от дорийците. През VI в. пр.н.е. региона попада под персийско владичество. Най-бляскавия период е около 353 г. пр.н.е., когато е столица на Satrap of Caria (този век е известен с развитата търговия, мореплаване и корабостроене). Artemisia, която е била жена-войн изиграва основна роля в защитата от азиатските нашествия. А нейната наследничка построява най-старата антика - Мавзолеят в чест на своя съпруг King Mausolos и го превръща в едно от чудесата на древния свят (Седемте чудеса на света). Цялата конструкция се издига на 50 м. височина. Първите релефи от Хеликарнаския Мавзолей са отнесени в Британския музей в Лондон през 1846 г. и включват различни стенописи, и предмети.

Най-забележителната особеност на Бодрум е Замъкът на Св. Петър. Произходът на замъка датира от рицарите на St. John. Тази група от изгнаници започва своето съществуване през XI в. като основа църква в Йерусалим, но биват отхвърлени от християнството. Когато пристигат по тези земи те заповядват на строителите да използват материалите от гробницата на King Mausolos за направата на замък. Крепостта бива наречена Замъкът на Св. Петър – Освободителя и служи за убежище на бежанци във времето на кръстоносните походи по западния бряг на Азия. В момента той е един от най-прекрасните музей.

Амфитеатърът е другото свидетелство за великото минало на Бодрум. Разположен на склон с чудна гледка към града и събиращ около 13 000 човека, той е бил построен през 330 – 30 г.пр.н.е. Театърът е съставен от три различни части: място за зрителите, място за оркестър и сцената. Той става open-air музей след разкопките през 1973 г.


Полуостров Бодрум

Една от уникалните черти на Бодрум като курорт е, че освен възможности за развлечение през деня и различния нощен живот , се предлагат толкова много спокойни заливи, плажове и селища, където може да се насладите на прекрасната природа. Никой друг бряг по турско-егейското крайбрежие не предлага на своите посетители възможност да изживеят традиционната атмосфера само на няколко минути от сумотохата на модерните туристически центрове.


Gumbet

На 2-3 км. от Бодрум това място напоследък се посещава много често от туристите. Назован на Kumbet – множество белосводести резервоари в района, тук се намират едни от най-дълтите плажни ивици и най-популярни на полуострова. Също така е известен като център за водни спортове – водни ски, уиндсърф и други забавления. Популярността на Gumbet е и в нощния живот – улиците вибрират до сутринта от ритмите и звуците, които се носят от многобройните барове, дискотеки и улични кафенета.


Bitez

Намира се на 7 км. западно от Бодрум в залив след Gumbet. Едно от нещата, което е любимо на всички посетители е...вятъра. Затова и мястото се посещава от любителите на водните спортове и по-точно – уиндсърфисти. А за онези, които търсят нещо истинско е разходка недалеч от плажовете сред мандаринови горички, където живота на хората си тече като едно време съвсем автентично. Селището се обхожда за 15 минути пеша и предлага най-големия турски деликатес - Локум (единственото място на полуострова, където се произвежда).


Това са само част от забележителностите в този малък рай, защото те не могат да бъдат описани толкова добре, колкото ако Вие сами го изживеете.


Плаване

Бодрум е идеалната отправна точка за плаване с яхта по егейското крайбрежие на Турция. Заливът “Gokova” е признат за един от най-добрите плавателни райони в Европа. С омайно слънце, кристални води, безкрайно синьо небе и приятна компания този бряг предлага изключително разнообразни възможности за една незабравима ваканция. Има толкова много непокътнати от човека места с изобилстваща растителност и автентична атмосфера в традиционни турски селища. А климатът също допринася за идеалните условия, които започват още през април и завършват късния октомври. Денят е с продължителност 8-9 часа, с възможност за разходки и опознаване на множество девствени места. Един различен свят!


Малки подаръчета

Пазаруването из тесните улички на Бодрум между белите крепостни стени е едно удоволствие, което непременно трябва да опитате. Турските занаятчии ще направят и невъзможното, за да си купите от тях. Най-популярните предмети, които се продават са килимите от различна материя, медните или бронзови изделия, сребро и злато, ръчни бродерии, популярната морска пяна и оникс са в списъка за покупки на много туристи.


  • Миниатюри – да започнем с това, че всяка една миниатюра е копие, защото оригиналите се пазят в големите турски музеи. Но за декорация те са чудесен избор.

  • Турски килими – това е най-известния сувенир, който можете да закупите. Сериозните продавачи, онези които обясняват и най-малката подробност по изработката на килима, също могат да ви преметнат. Но бъдете сигурни, че изработката му си изисква доста труд. Броя на възлите варира от 150 000 на кв.м. до милион за най-финните изработки. В селищата край Бодрум, Milas and Mumcular, все още тъкат на ръка по традиционния за миналото начин.

  • Сандали (ръчна изработка) – правенето на тези “чепици” има стара традиция в Бодрум. Този занят е започнал по времето на Римската империя и днес може да се определи като част от изкуството, носещо антична история за “модерния човешки крак”.

Пазарни дни: Всеки вторник е пазар на дрехи, а всеки петък е пазар на плодове и зеленчуци. От всички краища прииждат търговци предлагащи от всякакви видове плодове до най-безупречната имитация (например Rolex). Но не забравяйте преди са купите нещо да се пазарите с продавача, защото в противен случай може да ги “обидите”.


Разходки в района

  • Menderes - долината на река Menderes е била люлка на цивилизацията. Разположено мeжду борове, маслинови дръвчета и олеандри тук се намира магнетичното езеро Бафа. Толкова е прекрасно да останете за една вечер в къщите за гости или на къмпинг. На изток от езерото се издигат пет върха в планината Besparmak, а разкопките на древния град Heraklia са в непосредствена близост, докато тези на Alindaсе открояват по източните склонове на планината.

  • Pamukkale – това е красиво и вълнуващо природно място, което е уникално със своите приказни замайващо бели вкаменени каскади. Името му означава “памучен замък”, което идва от образуването на бели замъци под действието на минерални варовикови извори. Те са с температура 35 С и много богати на калции, което има положителен ефект за хора с проблеми на кръвообръщението, нервната система, сърцето, ревматизъм и кожни заболявания. Не трябва да пропускате възможността да “поплувате” в древността завещана в една от минералните бани.

  • Aphrodisias – този град е бил построен в чест на Афродита – богинята на любовта и плодородието в далечния I в.пр.н.е. Сградите били красиво украсявани с мрамор и извайвани с много умение, изграждани са били удивителни храмове, монументи, театри и бани. Скоро тяхната слава като изящни майстори на мраморни скулптури се разпространила по всички краища на света. Така градът се превръща в център на най-голямото училище за скулптури в древността. В днешно време всички те се съхраняват в музеи, които е задължително да се видят.

  • Ephesus – най-интересната и позната дестинация все пак е Ephesus. Този античен град ще ви даде най-добра представа за структурата на древните полиси. Доброто местоположение и вследствие на финансовите привилегии на много владетели през различните културни епохи, Ephesus е бил най-важния център на Мала Азия. Гърците го откриват през XI в.пр.н.е. и скоро се превръща в главно средище за търговия, култура и политика. Много историци считат Ephesus за отправна точка на западната цивилизация и мислене. Сгради като храмът на Artemis Ephesia, едно от седемте чудеса на света, привличат всяка година множество туристи. Намира се на 160 км. северно от Бодрум и може да се стигне за около два часа и половина с автобус. Гледките, които ще видите са спиращи дъха.

Нощен живот

Нощният живот в Бодрум е нещо много специално. Повечето турци го определят след Истанбул като номер 2. Тук има повече барове от всяко място по крайбрежието. Сред тях са и малките морски кафененца с магнетични гледки към осветени замъци.
Нека да започнем нашата разходка от внушителните стени на замъка Iskele Meydani, разположен до пристанището заедно с множество кафенета точно до туристическия център. Тук започват улиците Dr. Alim Bey и Cumhuriyet, които са известни като улицата с баровете. Дълга около миля, тя върви паралелно с морето, така че всички барове и ресторанти от дясната ви страна предлагат места на плажа с удивителна гледка към замъка. Mc Donald’s е първият ресторант от лявата ви страна. След което попадате в Veli Bar, най-стария ресторант в града и предлагащ чудесна жива музика. Сгушен между бутиците се намира Yettigari и малко по-нататък е HADIGARI BAR&RESTAURANT. Преди да стигнете до открито място известно като PADI Place ще минете покрай M&M Dancing, дискотека с високо качество на звука и учудващи декорации. Така ще стигнете до място наречено Hilmi Uran Meydani или накратко PADI Place, защото има цял куп магазинчета, където се продават закуски като турска пица – padi. Отпуснете тук. От дясно ще видите каменна фасада на къща с името – FORA BAR. Още една от дискотеките на плажа, която предлага внушителни гледки към морето и забава до зори. След което влизате направо по продължението на улицата с баровете Cumhuriyet Caddesi. Ако попаднете в пиковия сезон може да ви е трудно да се разминете в тълпата от хора. Многото магазинчета и бутици предлагат голямо разнообразие от стоки, а между тях се намират голям брои барове и ресторанти. И не забравяйте – все още сте по крайбрежието. Сега вече достигате до друго открито място – Azmakbasi, но продължавате все още по Cumhuriyet Caddesi. От дясно ще откриете FASIL CAFE RASIT, бар на горния етаж, където ще чуете автентична турска музика и може да разкършите тела с танца известен като кючек. Програмата започва в 23 часа. След Azmakbasi от дясно на вас ще се открие морето, а отляво има множество барове и ресторанти като погледа ви ще се спре на сграда във Викториански стил – THE WHITE HOUSE BAR, предлагащ жива музика. Малко след това е SULTANS BEACH HOUSE. Следват още доста барове и ресторанти като от дясно е открито Егейско море. Малко кафене с името MAVI BAR – синият бар ви подканя да изпиете едно питие докато разглеждате галерията. От тук продължавате около 50 метра по възходящата улица до една от най-хубавите дискотеки – HALIKARNASS DISCO. Очаква ви една незабравима нощ.

Снимки

Къде още да отида в