Черна гора за първи път и какво трябва да знаем, преди да посетим страната

news thumb article-main-img

Макар че Черна гора е млада страна, все още неизследвана до голяма степен, там можем да открием всичко - от световно признати паметници на културата, през поразителните национални паркове и национални герои, до гостоприемни хотели и незабравими пейзажи. Затова и от Lifestyle.bg потърсиха Posoka.com за ценни съвети за всеки, който предстои да посети страната за първи път. Прочетете и част от статията, посветена на очарователната дестинация:

Милиони туристи от цял свят всяка година се стичат към тази красива малка страна със зашеметяващи крайбрежни зони и планини.

Подготовката

Като при всяко пътуване, една от най-важните стъпки е подготовката. Ако сме решили да се отдаваме на планински туризъм, то немислимо е да тръгнъм към Черна гора без чифт удобни обувки и раница.
Ако планираме пътуване в горещите месеци от годината, то банският, джапанките, очилата и плажното масло са повече от задължителни.
Дългата брегова ивица и кристалните води на Адриатическото ще ни накарат на мига да оставим стреса и натрупаното напрежение. Хубаво е да сме подготвени че местната валута е евро, както и че часовата зона е UTC +1.

С какво да пътуваме

Тъй като до Черна гора няма директни самолетни полети, най-лесният, бърз и удобен начин за пътуване е със собствен автомобил или организиран автобусен превоз.
Единственият недостатък на директния маршрут към дестинацията е липсата на магистрали, заменени от тесни планински пътища с много завои. За сметка на това обаче, ще минете през един от най-впечатляващите каньони.
А ако дългият път не е е за вас, то всеки сезон се организират и чартърни екскурзии със самолет.

Местна кухня

Повлияни от кулинарните традиции на славяни, унгарци, германци, турци и хора от средиземноморския регион, автентичните черногорски ястия отключват вкусовото любопитство на всеки гост на страната.
Тайната на оригиналната кухня се крие в богатото разнообразие от средиземноморска, северна и континентална храна, всяка от които има отличителна особеност и неподправен вкус. Характерно е голяма част от ястията да се приготвят на жарава в специален глинен съд, наречен сак.
В района на адриатическото крайбрежие на Черна гора, кулинарните изкушения имат италиански привкус, което се усеща най-много при хляба, начините на сушене на месото, супите и виното.
От сръбската кухня са заимствани рецепти за приготвянето на сарми, мусака, пилаф, бюрек и кебап, а от турската - сладкиши като баклава и тулумбички.
Европейската кухня също допринася за формирането на черногорската кухня най-вече при сладкишите с апетитни предложения за безброй видове бисквити и сладкиши. А специалитетите в крайбрежната зона се различават от тази в останалата част на страната, като там преобладават предимно ястия от морски дарове.

Кога да отидем

Заради своя климат, страната посреща своите чуждестранни гости почти през цялата година. Всичко зависи от това какво точно имаме желание да правим, Както съветват от Posoka.com, ако сме любители на разходките, из красивите планински паркове, то най-подходящото време е пролетта и ранната есен. За вълнуваща лятна почивка на някои от многобройните плажове на Черна гора, най-благоприятни са месеците юли и август, когато средните температури достигат до над 30 градуса по Целзий.

Къде да идем

Черна гора е прекрасна страна и красиви места дебнат отвсякъде. Това са трите места, които не бива да пропускаме , ако сме за първи път в страната.

Манастирският комплекс Острог

Намира се на около 120 км. от Будва, в близост до град Даниловград. Разположено високо в планината, това е най-голямото черногорско светилище, построено през 17 век. Състои се от Горен и Долен манастир, като в Горния се намират мощите на св. Василий Остроски, основател на манастира.
Светата обител, изградена в скалана 900 метра надморска височина, е смятана за земя на чудесата. Това е едно най-посещаваните православни светилища на Балканите - място за срещи на поклонници от всички вероизповедания. Според традицията всеки посетител трябва да отиде пеша до Горния манастир, с което да засвидетелства, че е скромен поклонник.


Кои са другите природни красоти и забележителности, които не трябва да пропускате, прочетете в цялата статия на
Lifestyle.bg:
https://lifestyle.bg/tendencies/cherna-gora.html

Всички оферти за пътуване то Черна гора с Posoka.com разгледайте тук:
Екскурзии в Черна Гора

Четете още:
Прага – 4 забележителности, които да посетите